Een natuurlijk, duurzaam keukenontwerp is in trek. Denk aan een keuken op maat, ontworpen met verschillende natuurlijke materialen en kleuren. Populair hierbij is onder meer het gebruik van bijvoorbeeld hout, composiet of graniet. Ook een robuust betonnen aanrechtblad past goed bij een duurzame, natuurlijke keuken. Een betonnen aanrechtblad bevat vaak tal van oneffenheden, die het natuurlijke en pure karakter van de keuken versterken. Waarop moet je letten bij het samenstellen van een natuurlijk keukenontwerp? Wat zijn de laatste trends op het gebied van dergelijke keukens? In dit artikel lees je er meer over.

Tip: naast het ontwerpen van een keuken op maat kan een showroomkeuken kopen ook erg interessant zijn. Showroomkeuken zijn keukens die plaats moeten maken voor de nieuwe collectie en zijn vaak voordelig geprijsd en niet minder mooi! Daarnaast zit er geen levertijd op de keuken en is het bij de grotere keukenzaken ook mogelijk om allerlei zaken aan te laten passen.

Verwerk lichte zandkleuren in het ontwerp van je keuken 
Een pure, natuurlijke keuken bevat bijpassende kleuren. Populair is het gebruik van zandkleuren. Het zijn lichte tinten, die veel minder hard en kil zijn dan wit. Vergelijk deze zandtinten met kleuren als beige en taupe. Bij een zandkleurige keuken past een aanrechtblad met een marmerlook. Ook kun je de keuken van enige luxe voorzien, door hier bijvoorbeeld goudkleurige accenten aan toe te voegen. Denk bij deze accenten aan een goudkleurige kraan, handgrepen in die kleur, enzovoorts. Of wat te denken van een nis, welke je aan de binnenzijde goud verft? In plaats van goud past ook een lichte kleur hout goed bij een zandkleurige keuken. De nis is een van de keukentrends van 2024. Het is de ideale plek voor bijvoorbeeld een koffiezetapparaat, een losse waterkoker of een broodrooster. Je hoeft deze apparatuur niet op het aanrechtblad te plaatsen en werkt ze met een nis op elegante wijze weg in het keukenontwerp.

Azuurblauwe en olijfgroene tinten in het keukenontwerp 
Niet in iedere woning zal een zandkleurige keuken goed tot zijn recht komen. Mogelijk vind je deze kleur te licht en daarmee niet passend bij het bestaande interieur in huis. Een goed alternatief voor de zandkleurige keuken is een keuken met een olijfgroene of bijvoorbeeld azuurblauwe kleur. Deze kleuren zijn te combineren met zowel goudkleurige accessoires, als met een aantal matzwarte elementen van metaal. Het geeft de keuken een industriële, stoere look! Overweeg daarnaast het gebruik van duurzame materialen als graniet en composiet. Deze materialen blijven lang mooi en hebben maar weinig onderhoud nodig. Het is voldoende om ze na het koken af te nemen met een vochtige doek.

Kies voor enkele grote kamerplanten als accessoires 
Eerder las je al dat je middels goudkleurige accessoires kleur toevoegt aan een natuurlijke, pure keuken. Ook interessant is de keuze voor het gebruik van een aantal grote kamerplanten in de inrichting van deze ruimte. Kamerplanten voegen niet alleen kleur toe, maar zuiveren ook direct de lucht. Is de ruimte in de keuken beperkt? Kies in dat geval voor een aantal kleinere bloempotten. De potjes kun je vullen met vrolijke planten of bijvoorbeeld verse kruiden. Heerlijk bij de bereiding van een salade of bijvoorbeeld pasta.

Over pasta’s gesproken: vul een aantal weckpotten met diverse pastasoorten. Het is een praktisch en leuk accessoire voor in iedere keuken. Daarbij passen deze accessoires goed bij de stijl van een natuurlijk, puur ontwerp.

Duurzaamheid in de gekozen keukenapparatuur 
Onmisbaar in iedere keuken is de keukenapparatuur. Tegenwoordig wordt een moderne keuken vrijwel standaard van een inductie kookplaat voorzien. Zeker in combinatie met een aantal zonnepanelen op het dak is dit een hele duurzame, bewuste keuze. Let daarnaast goed op het energielabel van de keukenapparaten die je in het ontwerp van je nieuwe keuken verwerkt. Het helpt je energie te besparen en het milieu niet onnodig te belasten.