De tafel dekken is iets waar de meeste mensen niet veel tijd aan besteden. Als je alleen met jouw gezin eet is dit ook niet nodig. Komen er gasten eten? Dan wil je mogelijk uitpakken. Hier hoort niet alleen lekker eten bij, maar ook een goed gedekte tafel. Helaas is lang niet iedereen bekend met de etiquette voor het dekken van de tafel. In deze tekst vertellen wij jou daarom hoe je een tafel dekt.

Tafelkleed of placemats

Voordat je begint met het dekken van de tafel doe je er goed aan een tafelkleed of placemats neer te leggen. Met het opscheppen van eten valt er regelmatig iets van een lepel af. Er kan een vlek ontstaan als dit op tafel komt. Met een tafelkleed of placemats is deze kans een stuk kleiner. Kies je voor een tafelkleed? Dan kun je jouw tafel eveneens een sierlijke uitstraling geven.

Zet de borden op de juiste manier op tafel

In de servieskast van de meeste Nederlanders staan verschillende soorten borden. Zo heb je borden voor jouw ontbijt, maar ook borden voor het diner. Als er mensen komen dineren gebruik je dinerborden. Zet deze niet lukraak op tafel neer, maar plaats ze op 2 centimeter afstand van de tafelrand. Gebruik je meerdere borden, bijvoorbeeld omdat je een voorgerecht serveert? Zet het grootste bord dan altijd onderop en werk van groot naar klein.

Vork links, mes en lepel rechts

We gebruiken bestek om te eten. Vorken, messen en lepels worden vaak lukraak aan een kant van het bord gelegd. Wil je het volgens de regels doen? Leg een vork dan altijd links van het bord en leg messen en lepels rechts. Het mes hoort officieel met de snijzijde naar het bord te liggen. Heb je ook nog een nagerecht gemaakt? Vergeet dan de dessertlepels niet op tafel te leggen. Deze leg je niet naast de andere lepel, maar boven het bord.

Hoe zit het met de glazen

Als er mensen bij jou komen eten wil je ze tijdens het diner ongetwijfeld ook van een drankje voorzien. Daarom mogen glazen niet ontbreken op tafel. Maar hoe zet je deze eigenlijk neer? Glas staat altijd rechts boven het bord. Wanneer je meerdere glazen gebruikt, zet je ze in een schuine lijn neer. Linksboven staat het waterglas, in het midden een glas voor de rode wijn en rechts een glas voor witte wijn.

Vergeet de servetten niet

Tijdens het eten kan er gesmeerd worden. Om te voorkomen dat iedereen met een vieze mond aan tafel zit, leg je servetten neer. Ook voor servetten zijn er bepaalde regels. Een servet ligt namelijk altijd links naast de vork, dus aan de linkerkant van het bord. Servetten worden ook vaak op het bord gelegd. Dit gebeurt vooral als het voorgerecht geen soep is.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)