Vaker plantaardig eten. Hoe doe ik dat op een gezonde manier, dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Ik snap dat wel, er worden namelijk zoveel tegenstrijdigheden geschreven en daarnaast komen er ook dagelijks nieuwe vegan producten op de markt. Ik juich dit zeker toe, want dit zorgt ervoor dat er minder dieren nodig zijn in de voedselindustrie. Een vegan logo op een product betekent niet direct dat het gezond(er) is. Staar je dus ook zeker niet blind op deze nieuwe producten.

Zoals ik al vaker heb geschreven gaat gezond eten over je hele voedingspatroon. Je kunt eigenlijk van één product of één voedingsstof niet zeggen of het gezond of ongezond is. Het hangt namelijk altijd af van hoeveel of hoe vaak je het eet. Het gaat om de lange termijn. Een keer snoepen moet zeker kunnen als de basis van jouw voedingspatroon gezond is.

Vaker kiezen voor plantaardig eten is het advies van de Gezondheidsraad. Dit is niks nieuws, dit advies geven zij al jaren. Het is namelijk beter voor je eigen gezondheid en het is ook nog eens gunstig voor het milieu. Plantaardige producten hebben namelijk over het algemeen een lagere impact op onze aarde.

Plantaardig en gezond eten, hoe pak je dat aan? Ik zet hieronder 6 tips voor je op een rijtje.

6 tips om gezond en plantaardig te eten

1.Kies voor plantaardige alternatieven voor melk

Melk kun je prima vervangen door plantaardige alternatieven, zoals sojadrank. Er bestaan ook lekkere plantaardige alternatieven voor yoghurt. Mijn voorkeur heeft ongezoete sojamelk en sojayoghurt omdat deze hoog zijn in eiwitten en daardoor een echt goede vervanger zijn. Let goed op of er vitamine B12 en calcium aan is toegevoegd.

2.Bak in plantaardige vetten

Ga voor vloeibare en plantaardige vetten om in te bakken. Check wel even of de margarine die je wilt gaan gebruiken 100% plantaardig is. Bij niet alle margarines is dat namelijk het geval. Ik kies zelf voor de Becel Original in de gele fles. Deze is 100% plantaardig en geschikt voor koken, bakken en roerbakken.

3.Vlees vervangen door peulvruchten

Peulvruchten zijn voedzaam, zijn hoog in eiwitten en zitten vol vezels. Maak je favoriete pastagerechten een keer met linzen in plaats van gehakt. Voeg wat extra bonen toe een salade of voeg wat kikkererwten toe aan je curry.

4. Zet groenten in de hoofdrol bij het diner

Laat de basis voor jouw avondmaaltijd groenten zijn. Vul minimaal de helft van je bord met groenten. Combineer dit met tofu, tempeh, bonen of noten. En vul dit aan met volkoren granen.

5. Gebruik een vitamine B12-supplement 

Het is noodzakelijk om vitamine B12 aan te vullen met een supplement als je geen of weinig dierlijke producten eet. Vitamine B12 komt namelijk alleen in dierlijke producten voor. Als je dit namelijk niet doet. Kan dit op lange termijn namelijk onomkeerbare ernstige gezondheidsklachten geven.

6. Het hoeft niet gelijk 100% goed te gaan

Plantaardig eten betekent niet alles of niets. Je kunt er prima voor kiezen om twee dagen per week plantaardig te koken. Of begin met het aanpassen van je ontbijt en/of lunch naar meer plantaardig.

Zo kies ik er zelf voor om thuis zoveel mogelijk plantaardig te eten en buiten de deur eet ik vegetarisch. Dit is voor mij een manier die prima werkt. Zie plantaardig eten als iets leuks! Duik de keuken in en ga lekker experimenteren met nieuwe gerechten en smaken.

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.

Plantaardig eten | gezonder eten | gezonde maaltijd | Puur Suzanne

Bronnen:

*Deze blog is geschreven in samenwerking met Becel. Lees hier mijn disclaimer.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)