Vegan wijn: hoe zit dat? Welke wijn is vegan en welke niet?

Helaas is niet alle wijn vegan en zelfs niet eens vegetarisch. Je zult misschien verbaasd zijn? Ik wist dit zelf echt heel lang niet. Wijn bestaat toch uit druiven? Dat klopt inderdaad, maar om de wijn te klaren wordt vaak gebruikt gemaakt van dierlijke ingrediënten (zoals gelatine, kippeneiwit of vislijm). Hierdoor wordt de wijn minder troebel. Ook kunnen dierlijke producten gebruikt worden om de smaak te verbeteren.

Je kunt helaas niet aan de ingrediënten op het etiket zien of er dierlijke producten gebruikt worden. De producent is namelijk niet verplicht is om dit op het etiket te vermelden. Stom hè.

Biologische wijn is wel vaker vegan dan niet biologische. Maar ook dat is helaas geen garantie. Ik kies daarom zelf altijd voor wijn met het vegan logo. Zo weet je het echt zeker. Dit logo mag alleen op de fles staan als de wijn officieel vegan gecertificeerd is.

Vegan

De vegan wijn van Neleman

Vegan wijn

Mijn favoriete wijnmerk is Neleman. En ik zal je vertellen waarom.

Naast dat alle wijn van Neleman vegan is, is het ook nog eens biologisch. Daarnaast zetten ze nog andere duurzame stappen. Voor elke 173 flessen wijn die zij maken planten zij een boom in het Parque Natural de las Hoces del Cabriel. Dit helpt de CO2 uitstoot te verminderen, het vergroot de biodiversiteit en herstelt het lokale landschap in de meer natuurlijke staat. Ook gebruiken zij alleen (natuur)kurk om de flessen af te sluiten en zamelen kurken ook weer in voor hergebruik. Klinkt goed toch?

En ook niet onbelangrijk. Het is echt heerlijke wijn.

Het is superleuk om in deze gekke tijd zelf een wijnproeverij te houden. Zo kun je kijken welke wijn jouw favoriet is. Je kunt ook meedoen aan een online tasting. Uiteraard kun je dit combineren met een heerlijke vegan borrelplank. Zo ontdekte ik zelf mijn nieuwe favoriet de JFGW Red.

Vegan wijn

De wijnen van Neleman koop je online in hun eigen webshop, bij de Eko Plaza maar ook bij de Hema, Deen en Hoogvliet.

*Geniet met mate!

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)