Zes eenvoudige tips voor een goede nachtrust

Het is net als de kwestie van de kip en het ei: Heb ik last van slapeloosheid, omdat ik uit balans ben, of ben ik uit balans omdat ik last heb van slapeloosheid? Beide factoren grijpen ongetwijfeld in elkaar. Iedereen die lijdt aan slapeloosheid en slaapproblemen weet de gevolgen: gebrek aan energie, nervositeit, vermoeidheid, toegenomen prikkelbaarheid en verminderde energie zijn slechts enkele van de problemen die zich voordoen met slaapproblemen. Op de lange termijn kan gebrek aan slaap onze gezondheid ernstig schaden. Hartziekten, depressie en andere ziekten zijn niet ongewoon bij chronische slaapproblemen.

De behoefte aan slaap varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen is tussen zeven en acht uur slaap voor de meeste mensen ideaal. Voor velen is het idee van een lange, rustgevende slaap echter een utopie. Vooral als je jarenlang aan slaapgebrek leidt, is het logisch om de oorzaak door een arts te laten onderzoeken. Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft zelfs een speciale afdeling gespecialiseerd in slaap en waak onderzoek.

Maar er zijn een paar eenvoudige manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Verduisteringsgordijnen tegen lichtsmog en daglicht

Er zijn veel oorzaken voor slaapstoornissen: stress in het dagelijks leven, onregelmatig leven, geen juiste slaapomgeving of je eetgewoontes.

Zodra de eerste zonnestralen ‘s ochtends je slaapkamer binnendringen, is dit een signaal aan het lichaam om cortisol af te geven. Het hormoon maakt je klaar voor de dag. Maar niet alleen cortisol, het slaaphormoon melatonine bepaalt ook de kwaliteit van je slaap. Omdat het hormoon ons dag-nachtritme regelt. De vrijlating wordt gestimuleerd door duisternis en geremd door invallend licht, wat betekent dat zelfs het kunstlicht van straatlantaarns ons niet laat ‘s nachts laat rusten.

Als je wilt voorkomen dat daglicht je s ’morgens vroeg wakker maakt zijn verduisteringsgordijnen of zonwering een effectieve manier om jezelf tegen licht te beschermen. Dergelijke gordijnen zijn online te vinden, bijvoorbeeld op shopalike.nl. De verduisteringsgordijnen reflecteren niet alleen het licht maar hebben ook een geluids- en warmte-isolerend effect. Dit houdt de kamer aangenaam koel, omdat zelfs hitte je slaap negatief kan beïnvloeden. Over het algemeen is 15 tot 20 graden een optimale slaaptemperatuur.

Slaapmaskers en oordopjes

Slaapmaskers, slaapbrillen en oordopjes zijn een eenvoudige en goedkope methode om storende factoren zoals licht en geluid te verbergen.

Oordoppen moeten echter voorzichtig worden gebruikt. Wie went aan de oordopjes, voelt zich al snel overgevoelig qua gehoor en kan al snel niet meer zonder deze slapen. Houd er ook rekening mee dat zodra het gehoor is geblokkeerd, je andere zintuigen worden aangescherpt. Het kan dus zijn dat je gevoeliger bent voor je omgeving. Lichteffecten en de bewegingen van je partner, kan je gemakkelijker storen.

Verban kunstmatige lichtbronnen

Om de hoeveelheid smog in je slaapkamer te minimaliseren, schakelt je alle elektronische apparaten uit of verban je ze rechtstreeks uit je slaapkamer. Zelfs de kleinste lichtbronnen, zoals het licht van de mobiele telefoon, de schakelaar van een stekkerdoos of het stand-by licht van een scherm kunnen ‘s nachts ervoor zorgen dat je wakker wordt.

Neem je werk niet mee naar bed

De slaapkamer zou je absolute rustplaats moeten zijn. Werkstress hoort daar niet thuis. In plaats daarvan zou je moeten uitschakelen voor het slapen gaan – misschien met een ontspannend bad of een goed boek.

Sport regelmatig voor een betere nachtrust

Mensen die regelmatig sporten verminderen ook stress en zijn over het algemeen meer in balans, wat de kwaliteit van de slaap aanzienlijk verbetert. Wees echter voorzichtig met sporten vlak voordat je naar bed gaat, dit verhoogt namelijk de cortisolspiegel waardoor je onnodig lang wakker blijft. Om zelfs ‘s avonds vlak voor bed voor de noodzakelijke beweging te zorgen, zijn zelfs lichte wandelingen of yoga voldoende.

Een goede balans is de voor een goede nachtrust. Als je ‘s nachts je hoofd in je kussen laat vallen, wil je minder gevoelig zijn voor storende factoren zoals licht, warmte en geluid. Als je veel stress hebt, thuis of op het werk, is het misschien een goed idee om te zoeken naar een sport die bij je past, en zo de stress te verminderen die je overdag hebt opgebouwd.

Hoe zorg jij voor een goede nachtrust?