Dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen, dat weten we allemaal. Dit doe je door regelmatig te bewegen, gezond te eten en door voldoende slaap te pakken.

De meeste van ons vinden het ook belangrijk om goed voor onze huid te zorgen. Dit doen we met allerlei smeersel van verschillende merken. Echter om hier natuurlijk cosmetica voor te gebruiken, is nog niet iedereen over uit, denk ik ;-)

Waarom is natuurlijke cosmetica zo belangrijk?

Als ik zeg: “Don’t put it on your skin, if you can’t eat it” zegt dit je dan wat? Pure en eerlijke voeding vult niet alleen je maag maar geeft je lichaam ook daadwerkelijk de energie, vitamins en mineralen die we nodig hebben om gezond te blijven en ons goed te voelen. Zo werkt het ook met je huid.

Als je het mij vraagt gebruiken er nog altijd te veel mensen synthetische en chemische huidverzorgende producten. Terwijl de huid onze grootste en tevens belangrijkste orgaan is! Deze groep stapt steeds meer over op “bio, pure en eerlijke voeding”. Waarom wordt de huid dan toch vergeten?

De huid neemt een heel groot gedeelte op van de cosmetica die wordt aangebracht en komt dus ook zeker in ons lichaam terecht.

Het doel van natuurcosmetica is het evenwicht in de huid niet te verstoren, maar deze juist op een natuurlijke wijze te voeden en te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën van de huid in balans blijven. We spreken dan van een biologisch evenwicht.

De huid is een geniaal orgaan

De huid is zo’n enorm geniaal orgaan dat deze zonder enig hulpmiddel zichzelf uitstekend in stand kan houden. Het bedekt het hele lichaam en heeft tot doel het menselijk lichaam te beschermen tegen uitdroging , onderkoeling en agressie van buiten af. Transpiratie zorgt voor de afkoeling, en infecties worden geweerd door de zuurgraad. Dit wordt dus allemaal automatisch geregeld door het biologische evenwicht van de huid.
Denk eens aan baby’s die worden geboren, vaak nog met een laagje huidvet die de huid in de buik heerlijk beschermt en voedt. Een volledig natuurlijk proces. Zodra een baby geboren wordt, neemt de huid dit proces zelf over. Maar wat gebeurt vlak na de geboorte? Baby’s worden heerlijk gebadderd in…….”Zwitsal”! Want het ruikt zo lekker. En weg is het natuurlijke proces, terwijl die kleintjes in het eerste jaar echt helemaal niks nodig hebben hoor. En als je dan iets wilt gebruiken, neem dat producten die dit proces niet verstoren.

Wat doen synthetische huidverzorging dan precies?

Synthetische hulpmiddelen en niet huid-eigen stoffen kunnen direct of indirect verstoringen veroorzaken. Zeker bij gebruik op lange termijn. De huid wordt vaak letterlijk verslaafd gemaakt aan deze producten. Eczeem, psoriasis, acne, dermatitis, een vetarme huid etc. worden vaak allemaal in stand gehouden door synthetische en chemische cosmetica.

Een mooi voorbeeld hiervan is: Paraffine, ook wel genoemd Paraffin, Paraffin jelly, Paraffinum liquidum.
Het is minerale olie, minerale vet, hydrofiele olie en wordt op grote schaal verwerkt in producten op waterbasis. Het is enorm goedkoop en de toepassing van dit ingrediënt is enorm verraderlijk. Het wekt de indruk dat de huid soepel wordt. Maar het tegendeel is waar!!
In wezen maakt het de huid alleen maar vetà het sluit de huid af, zuurstof kan er niet bij, gifstoffen kunnen de huid niet verlaten. Het voedt niet, en droogt dus alleen maar uit. Gevolg is dat je snel meer en meer gaat smeren. Denk hierbij aan de Labello verslaving, als je hier al eens van hebt gehoord!

Skinfood

Natuurlijke cosmetica is werkelijk food voor je huid. Het voedt en brengt de huid in balans. Deze producten maken de huid niet afhankelijk, waardoor je vaak maar een klein beetje nodig hebt. Als je huid synthetische cosmetica gewend is, dan heeft het echt even tijd nodig van deze “verslaving” af te komen. Net als de suikerverslaving waar tegenwoordig gelukkig steeds meer over geschreven wordt. Skinfood it is!

Liefs,
Suzanne

“Suzanne is huidtherapeute van beroep en eigenaresse van het biologische platform Biocare Online en groothandel Biocare Products. Suzanne heeft met haar zoon 6 jaar terug te kampen gehad met ernstige voedselallergieën en huidproblemen. Destijds is haar visie gevormd over biologische voeding & cosmetica”