Suzanne, jij eet toch suikervrij? Hoe doe je dat? Deze vraag wordt regelmatig aan mij gesteld omdat ik helaas niet alle berichten en e-mails kan beantwoorden leek het mij een goed idee om er een artikel over te schrijven. Ik zal je gelijk uit de droom helpen. Ik eet niet volledig suikervrij. Waarom niet? Omdat dat helemaal niet kan.  Suiker = Koolhydraat. Je kunt koolhydraten niet volledig uit je voedingspatroon schrappen. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke energie bron voor je lichaam.

Wat ik bedoel met suikervrij is, om voor producten te kiezen zonder toegevoegde suikers. Suiker is namelijk aan zoveel producten toegevoegd. En dit is echt niet gezond. Ook bedoel ik met suikervrij het beperken van zoveel mogelijk snelle suikers.  Snelle suikers veroorzaken hoge suikerpieken in het bloed en suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en bevatten geen belangrijke voedingsstoffen (snelle suikers bevinden zich bijvoorbeeld in wit brood, koekjes, ontbijtgranen, frisdranken, kant en klare sappen en witte pasta).

Ik weet uit eigen ervaring dat het aan het begin niet gemakkelijk is om minder suikers binnen te krijgen. Daarom een paar simpele tips om jouw suikerinname te verminderen.

Stop met frisdrank en klant en klare vruchtensappen
Frisdrank en klant en klare vruchtensappen voegen namelijk niks toe het zijn loze calorieënDrink water en kruidenthee in plaats van frisdrank. Dit is echt even doorzetten maar je zult je er zoveel fitter door voelen. Ik spreek uit ervaring want ik ben cola verslaafd geweest. Ik dronk met gemak een liter cola light per dag! En nu drink het echt nooit meer. Ik vind het niet lekker meer. Als je water echt heel saai vindt bekijk dan mijn blog: Water met een smaakje.

Stop met suiker in je koffie en thee

Voeg geen suiker meer toe aan jouw koffie en thee. Het is even wennen maar daarna wil je nooit meer anders. Als je het echt heel lastig vindt kan je natuurlijk ook beginnen om minder suiker toe te voegen.

Ga koken zonder pakjes en zakjes.

Voor mij is koken zonder pakjes en zakjes heel normaal. Onder pakjes versta ik: de wereldgerechten, de pakjes voor ovenschotels, de kant en klaar mixen etc. Er zit in meest pakjes en zakjes suiker toegevoegd. Dit om het product langer houdbaar te maken of de smaak te verbeteren.

Lees de etiketten 

En de allerbelangrijkste lees etiketten. Geloof niet direct de verpakking als er staat geen suiker toegevoegd. Fabrikanten weten dat consumenten steeds kritischer worden. Er worden steeds mooiere schuilnamen voor suikers verzonnen. Om een goed overzicht te hebben van schuilnamen van suikers, zie hieronder mijn suikerkaart.  Zo herken je alle suikers op het etiket. Het betekent niet dat je al deze suikers moet mijden maar dit gaat om bewustwording.

suikerkaart - www.puursuzanne.nl

Let op met alcohol 

Alcohol bevat veel suikers. Wees je hiervan bewust en drink dit ook met mate.

Kies voor volkoren

Laat de witte pasta, het witte brood en de witte rijst voor wat het is. Dit zijn namelijk snelle suikers die zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel waardoor je een afterdiner dip krijgt en je daarom sneller weer honger krijgt. Deze “witte” producten bevatten geen tot weinig voedingsstoffen. Vervang deze producten voor volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst. Let erop dat je hierin ook varieert en niet alleen voor tarwe producten kiest. Lees zeker even de blog van Teni waarom tarwe echt niet zo gezond is. Kies daarom ook eens voor quinoa, boekweit, rogge of spelt.

Zorg voor gezonde tussendoortjes
Minder suiker betekent zeker geen honger lijden. Zorg dat je goede tussendoortjes op voorraad hebt. Neem deze ook mee naar je werk, school of voor onderweg zodat je niet in de verleiding komt om te zwichten voor producten vol met suiker. Denk aan:

  • een rijstwafel met pindakaas of notenpasta
  • een handje ongezouten en ongebrande noten
  • een gekookt ei
  • olijven
  • een stuk komkommer
  • een bakje mini tomaten
  • een bakje wortels met hummus om in te dippen. Je kunt hier natuurlijk ook andere groenten in dippen.
  • Alle soorten fruit. Ja fruit bevat suiker. Maar fruit bevat ook heel veel goede voedingsstoffen die jouw lichaam nodig heeft.
  • Zelfgemaakte tussendoortjes zoals deze lekkere cake op basis van kokosmeel gezoet met bananen
80/20 regel

Ik leef zelf volgens deze tips maar echt niet altijd. Ik word niet gelukkig als ik namelijk altijd met deze dingen bezig ben. Ik vind het heerlijk om uiteten te gaan. Ik wil dan niet checken bij de kok wat er precies in mijn eten zit. Ik vind een glas wijn of een biertje op zijn tijd erg lekker. Ik ben dol een feestje en af een toe een taartje. Ik volg ongeveer 80 procent van de tijd deze “regels” en 20 procent van de tijd ga ik hier iets losser mee om en dat is meestal buiten de deur in het weekend. Ik hoop dat het nu allemaal wat duidelijker is, hoe ik over “suikervrij” eten denk. Mocht je toch nog vragen hebben laat ze dan zeker hieronder achter zodat iedereen er iets aan heeft.

muffins - www.puursuzanne.nl

Op zoek naar meer vegan recepten? Bestel hier mijn boek met meer dan 70 makkelijke en gezonde plantaardige recepten.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)