Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar? Wil je net als ik ook duurzamer reizen? Heb je er weleens aan gedacht om te reizen met de trein door Europa. Het vervoer tijdens je vakantie heeft namelijk de grootste impact van je reis. Treinreizen is een van de meeste duurzame manieren om op vakantie te gaan.

Vorige zomer ben ik samen met mijn zus Yvonne met de trein door Europa gaan reizen. Vandaag vertel ik je meer over deze reis en de voordelen van reizen met de trein.

Duurzaam reizen  met de trein van Parijs naar Barcelona

Mijn zus en ik gingen met de trein op reis naar Parijs, Barcelona en Montpellier. We kochten een Interrail ticket. Met dit ticket kun je een maand lang door 33 landen in Europa reizen. De prijs van dit ticket is afhankelijk van hoeveel reisdagen je kiest. Wij kozen voor totaal 4 reisdagen en doordat we hogesnelheidstreinen hadden gereserveerd kwam hier nog een kleine toeslag bij. 

Onze treinreis begon in Rotterdam. We stonden 2,5 uur later in hartje Parijs. Na drie dagen struinen door prachtige straten verlieten we de stad in de vroege ochtend naar Barcelona.

Vanaf Parijs is er een rechtstreekste trein naar Barcelona die je er binnen 7 uur brengt. Deze trein moet je vooraf reserveren. Je kunt ook reizen met de reguliere treinen. Deze trein hoef je niet te reserveren maar de reis duurt hierdoor wel langer.

Heerlijk om in de ochtend te ontbijten in Parijs en ‘s avonds te dineren in Barcelona. Na drie dagen vertrokken we aan het einde van de dag naar Montpellier, onze laatste stop.

Hier verbleven we vier dagen om gewoon heerlijk te relaxen. En vanuit Montpellier kozen we ervoor om rechtstreeks met de trein naar Nederland te gaan. We hebben toen wel twee keer overgestapt. Maar in 12 uur tijd waren we weer thuis. De reis ging heel relaxed. 

Parijs

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga goed voorbereid op reis met de trein. Dit scheelt stress en ook vaak geld!

 • Zorg dat je vooraf een goede reisverzekering afsluit. 
 • Boek op tijd je ticket dit scheelt namelijk geld!
 • Maak niet een een te strak schema wat betreft overstappen. Een trein kan weleens vertraging hebben en het is dan zonde als je dan je overstap mist. Een wat lange overstap heeft ook voordelen, zo kan je nog een heerlijke koffie of snack halen op het station.
 • Een annuleringsverzekering afsluiten kan ook heel verstandig zijn. Door onverwachte gebeurtenissen kan het gebeuren dat jij je reis moet afzeggen.
Voordelen van reizen met de trein

Naast dat reizen met de trein een stuk duurzamer is dan het vliegtuig pakken heeft reizen met de trein nog meer voordelen:

 • Uitgerust aankomen in het hart van de stad.
 • Je eigen eten en drinken meenemen onderweg.
 • Bellen en internetten tijdens de reis.
 • Geen extra bagagekosten.
 • Je bagage altijd in het zicht.
 • Comfortabele stoelen met voldoende beenruimte.
 • Je kunt gemakkelijk een rondje lopen in de trein en je benen even strekken.
 • Prachtig uitzicht uit de trein. Ik heb vanuit de trein zelfs wilde flamingo’s gezien langs de Spaanse kust.

Ben jij weleens met de trein op vakantie geweest? Benieuwd naar jouw ervaring. 

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)