De lente komt er weer aan, dus het begint bij mij alweer te kriebelen. Lagen kleding kunnen weer uit, deuren gaan weer open, we trekken er weer op uit. Heerlijk! En wat is er nou lekkerder dan dit nieuwe begin kracht bij te zetten met een grote schoonmaak? Om ‘ns lekker de bezem door het huis te halen. Om een frisse en nieuwe start voor jezelf te creëren. Niks toch?

Tja, opruimen… Ik word er blij van. Ik doe het ontzettend graag. Ik kom er maar gewoon voor uit. Het is natuurlijk niet de meest sexy eigenschap die je kan hebben, maar ik ben toch blij dat ik ‘em heb. Opruimen geeft mij een gevoel van rust. Mijn hoofd voelt lichter. Ik heb weer overzicht. En daar word ik helemaal ‘zen’ van. Overigens versta ik onder opruimen dan wel ‘weggooien’ en niet ‘mooie stapeltjes maken en nog steeds evenveel zooi bezitten’. Een wezenlijk verschil. ‘Spring cleaning’ gaat voor mij dan ook vooral over het wegdoen van spullen. Een schoon huis is zeker prettig, maar niks zo fijn als troep uit je leven deleten. Je ontdoet je letterlijk van overbodige ballast. En dat lucht zo op!

Het kan voor veel mensen nog wel ‘ns lastig zijn om te beginnen met een grote opruimklus. Dus hierbij wat tips:

  1. Visualiseer het resultaat

Stel je eens voor hoe je huis eruit ziet wanneer je klaar bent. Zie voor je hoeveel ruimte je ineens hebt, hoe netjes en fris alles is en wat een rust dat geeft. Voel wat dat met je doet. Dat beeld geeft meteen energie om aan de slag te gaan of niet?

  1. Neem kleine stapjes

Wanneer je bedenkt dat je het hele huis in één keer zou moeten aanpakken, kan dat je nog wel ‘ns overweldigen. Je klapt dicht en doet vervolgens helemaal niets. Dat is zonde. Begin gewoon bij het begin. Pak één kamer. Of één categorie (bv kleding) als je dat prettiger vindt.

  1. Waarom wachten?

“Tomorrow you’ll wish you had started today”. Hoe waar is deze quote! Ik denk altijd: “wat kan ik vandaag doen om het morgen beter voor mezelf te maken”? Dat is voor mij een hele krachtige stimulans om mezelf in beweging te krijgen.

Dus wat houdt je nog tegen om een spring cleaning te houden? Om weer overzicht te creëren. Om jezelf die rust te gunnen. Pak een grote vuilniszak en begin! Ik weet zeker dat je er blij van wordt.

Gaby

Gastblogger Gaby is van essentialiving.info. essentialiving gaat over deleten. Deleten van alles wat niet belangrijk is. Alle overbodige ballast. Alles wat er niet toe doet. Overbodige spullen, verspilde tijd, ongezond eten, negatieve gedachten. Je delete dit alles, zodat je overhoudt wat er voor jou wél toe doet. En je je daarop kan focussen.

Volg Gaby via: Facebook | Instagram | of haar website