Elke dag als ik wandel met mijn hond Benja schrik ik ervan hoeveel plastic er op straat ligt. Benja ziet de plastic flesjes als speelgoed en loopt er trots mee rond, vervolgens gooi ik deze flesjes in de afvalbak. Het is echt bizar dat wegwerpplastic zo normaal is in ons land. En dat we zo slecht met onze planeet om gaan. Een plastic flesje doet er namelijk ruim 450 jaar over om te vergaan, maar echt weg is het niet want het valt uit elkaar in kleine deeltjes. Dit is niet alleen slecht voor de aarde, de zeedieren maar ook voor onze gezondheid. Ik ben daarom mijn plastic verbruik flink aan het minderen. Want één ding is duidelijk: ons plastic verbruik moet naar beneden. We hebben namelijk maar één planeet waar we op kunnen leven en we zullen er met zijn allen voor moeten zorgen dat deze planeet leefbaar blijft voor ons en voor de volgende generatie. Met een paar kleine aanpassingen kan ook jij het verschil maken. Sta eens stil bij je eigen plastic verbruik. Ben jij je er echt van bewust hoeveel plastic je verbruikt? En wat daarvan de impact is. Vandaag deel ik een aantal tips met je om minder plastic te gebruiken. 

Ik geef toe, ook ik heb nog een heleboel te leren over dit onderwerp. Ik heb een aantal artikelen gelezen en heb o.a. de documentaire: “A Plastic Ocean” gekeken op Netflix. Hierdoor voelde ik nog meer de noodzaak om iets aan dit grote probleem te doen. Heb jij deze documentaire al gezien?

Ik besef me heel goed dat ik niet in mijn eentje de oceaan plastic vrij krijg maar alle kleine beetjes helpen. Ik deelde op Instagram al een paar tips en kreeg de vraag of mijn tips wilden delen. Ik hoop dat ik je hiermee kan inspireren en waarschijnlijk zitten er dingen tussen die jij thuis ook allang toepast. En vergeet niet alle kleine beetjes helpen. Het kan echt niet in één keer allemaal perfect.

Mijn tips om minder plastic te gebruiken: 
  • Neem een eigen boodschappentas mee. Ik neem als ik boodschappen ga doen altijd een grote katoenen tas mee. Ik koop niet vaak kleding maar als ik kleding koop, weiger ik ook in kledingwinkels het tasje. Soms kijkt de verkoper mij dan een beetje vreemd aan.
  • Neem je eigen netjes / zakjes mee voor groenten en fruit. De eerste keer voelde het heel gek om mijn eigen zakjes mee te nemen maar als je eenmaal die ‘drempel’ over bent voelt het heel fijn. Je kunt natuurlijk ook groenten en fruit gewoon los meenemen en daarna in je boodschappentas doen.
  • Neem je eigen fles mee en vul deze met water. Ik heb zelf een hele fijne fles van het merk  Dopper.
  • Gebruik geen wegwerpbekers voor koffie. Als je vaak onderweg bent is het verleidelijk om onderweg koffie te kopen in een wegwerpbeker. Ik doe het soms ook nog. En heb besloten om er vanaf nu echt mee te stoppen en mijn eigen beker mee te nemen.
  • Gebruik geen rietjes. Blogger Dayenne stuurde mij via Instagram een berichtje en gaf aan dat zij voor haar kinderen altijd RVS rietjes in haar tas heeft zitten.
  • Gebruik geen plastic bestek. Ga je picknicken? Neem dan je eigen bestek mee.
  • Stop met het gebruik van plastic wattenstaafjes. Mocht je wel wattenstaafjes willen gebruiken, koop deze dan van bamboe.
  • Koop blokken zeep en shampoo in plaats van een fles doucheschuim en een fles shampoo ligt er bij mij in de badkamer een stuk zeep en een shampoobar. Het is vaak ook nog beter voor je portemonnee. Je doet er namelijk veel langer mee.
  • Ruim eens een keer zwerfafval op. Mijn doel is om elke dag minimaal 1 rondzwervend flesje op te ruimen. Als ik dit elke dag doe ruim ik per jaar toch mooi weer 365 flesjes op. Ik maak er vaak een spelletje van met mijn hond Benja.
  • Het plastic wat je wel gebruikt zorg dat je het recyclet. Doe dit door afval te scheiden of het product nog een keer opnieuw te gebruiken.

Stop met plastic - www.puursuzanne.nl

Stop met plastic

Tips voor minder plastic in de keuken:
  • Koop zo min mogelijk voorgesneden groenten. Het is een kleine moeite om deze zelf te snijden toch?
  • Koop zo min groenten en fruit verpakt in plastic. Koop groenten en fruit op de markt, bij de lokale boer of de groentewinkel. Vaak worden hier de groenten en fruit los verkocht.
  • Kook zoveel mogelijk zelf! Kant en klaar zit meestal in plastic. Blogger Dayenne gaf mij ook nog als tip als je dan toch eten gaat afhalen neem dan je eigen (rvs) bakken mee. De eerste keer is het misschien wat ongemakkelijk maar er wordt altijd positief op haar gereageerd.
  • Koop rijst, havermout en pasta zoveel mogelijk in kartonnen verpakkingen en berg het thuis op in glazenpotten.
  • Gebruik losse thee in plaats van theezakjes.
  • Vervang het plastic folie in de keuken voor bijvoorbeeld FoodHuggers. FoodHuggers houden gemakkelijk en veilig je eten langer vers. De Huggers kun je rechtstreeks op een halve komkommer, citroen of avocado aanbrengen maar je kunt ze ook als deksel gebruiken. Nog een ander duurzaam alternatief voor verpakkingsmateriaal is: Bee’s wrap. Dit is een alternatief voor  aluminium- en plasticfolie. Het is gemaak van biologisch katoen met bijenwas, boomhars en jojoba-olie. Ideaal voor het verpakken van kaas, groente of brood en voor het afdekken van schalen.

Lees ook zeker de blog van Mirjam; Plastic… not so fantastic. Zij deelt hier hele fijne tips hoe zij er met haar gezin voor zorgt om zo min mogelijk plastic te gebruiken.

Fijne webshops en winkels die je helpen om minder plastic te gebruiken:

Als je wilt gaan minderen met wegwerpplastic zal je eerst een aantal dingen moeten aanschaffen. Ik merkte dat het helaas nog niet de “norm” is, en het even een zoektocht was waar je handige producten kunt kopen. Gelukkig zijn er een aantal webshops  met hele fijne producten die het je een stuk gemakkelijker maken om minder plastic te gebruiken.

  • Green JumpOok een hele complete website met alleen maar biologische en duurzame producten.
  • Lush,  Ooit dacht ik dat deze winkel alleen maar vieze zeepjes verkocht maar dat is dus echt niet waar. Ze verkopen hier heel veel soorten cosmetica en het liefst zo verpakkingsvrij mogelijk.
  • Bol.com, ook hier vind je steeds meer producten om je leven te verduurzamen. Ik heb hier ook mijn netjes voor groenten en fruit besteld. En de shampoobars van Happy soaps.

Wat doe jij al om je plastic verbruik te verminderen? Ik ben heel benieuwd naar jouw tips! Deel je tips op sociale media met de #stopmetplastic of laat hieronder een reactie achter.

 
Canvas shopper
Samen kunnen we het verschil maken!
Laatste berichten van Suzanne (alles zien)