Eten, koken en foto’s maken van mijn eten is wat ik het allerliefste doe. Deze hobby is allemaal begonnen op Instagram. Ik begon met gezond(er) eten en dacht: “Als ik nu deze gerechten deel op Instagram heb ik een mooie verzameling van mijn favoriete gerechten”. Als ik mijn eerste foto’s zie moet ik lachen en huilen tegelijk. Gelukkig is alles nog goed gekomen. Vandaag geef ik tips hoe je een goede foodfoto maakt met je smartphone.

Smartphone met goede camera

Voor Instagram gebruik ik nog steeds de camera van mijn telefoon. Ik vind dat gewoon het makkelijkste en mijn telefoon heb ik altijd bij mij. Investeer in een smartphone met een goede camera, zoals bijvoorbeeld de Samsung S8 bij KPN. Deze heeft een 12MP camera. Zo weet je zeker dat je altijd en overal een goede foto kan maken.

Maak je lens schoon

Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar de lens van de camera van een smartphone wordt snel vies. Maak hem daarom regelmatig schoon. Dit kan gewoon met een theedoek.

Licht

Licht is heel belangrijk voor een goede foto. Natuurlijk (zacht) licht werkt het beste voor het fotograferen van eten. Ga niet in het harde licht van de zon fotograferen. In de buurt van een raam (zonder direct zonlicht) werkt heel goed. Ik ga daarom in een restaurant altijd bij het raam zitten. Ook een plekje buiten in de schaduw kan prima werken.

Bewerken

De beste foto krijg je toch door hem toch nog iets na te bewerken. Meestal maak ik de foto wat lichter en voeg ik wat contrast toe. Dit kan vaak gewoon in het standaard programma van je telefoon zelf, maar er zijn ook apps die je kunt gebruiken. Ik vind zelf de VSCO app en de Snapseed app erg fijn. Hier kan je met een paar kleine handelingen je foto net iets mooier mee maken. Ook gebruik ik weleens de Facetune app. Hiermee kun je een vlek op het bord wegpoetsen of een vouw uit het tafelkleed strakker trekken.

Styling
Bestek - www.puursuzanne.nl

Ook is een goede styling belangrijk. Maar hoe doe je dat? Ook al kun je goed fotograferen, als het bordje er niet lekker uitziet krijg je nog steeds geen goede foto. Een foto van eten moet er namelijk verleidelijk uit zien en je moet er een hap van willen nemen.

Ik schep de borden eten vaak wat minder vol dan dat ik normaal zou met eten. Poets de vlekken die je misschien op het bord maakt weg met een stukje keukenpapier. En leg eventueel wat ingrediënten die je in het gerecht gebruikt ernaast.

Het lijkt misschien of ik een hele grote servieskast heb, maar ik heb vaak overal maar 1 stuk van. Waar ik die koop? Bij de kringloop. Ook vind je hier oud bestek. Helemaal niet duur en het staat leuk op foto’s. Gebruik daarnaast een natuurlijke ondergrond. Zo maak ik altijd gebruik van mijn houten en marmeren tafel. Dit oogt veel rustiger dan een druk tafelkleed. Je kan ook een stuk hout kopen bij de bouwmarkt en dit opschuren.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips. Ook is het een aanrader om een foodfotografie workshop te volgen. Zo volgende ik zo’n twee jaar geleden een workshop bij Food Bandits en heb hier nog steeds heel veel plezier van.

Ooh en de tip voor Instagram: maak je foto altijd van bovenaf.

Volg je Puur Suzanne al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)