Suiker, wie houdt er niet van zoet? Suiker of sacharose is een zoete stof. Suiker komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, mais, suikerriet en suikerbiet. Er is geen duidelijk advies vanuit de gezondheidsraad hoeveel suiker je maximaal per dag zou moeten of mogen eten. Er wordt wel aangeraden om niet teveel bewerkte producten met toegevoegd suiker te eten. Ons eten zit tegenwoordig namelijk vol met geraffineerde suikers. Het kan daarom verstandig zijn om eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken en minder suikers te gaan eten. Laat sowieso vaker de bewerkte producten staan. En kijk of het je lukt om vaker je eigen tussendoortjes te maken, zodat je minder suikers binnenkrijgt.

Als je zelfs iets lekkerst bakt voor bij de koffie of thee wil je wel dat het een zoete smaak heeft. Ik zet daarom een aantal goede suikervervangers voor je op een rijtje:

Erythirol (E968)

Kan een heel goed alternatief zijn. Erythritol  is een natuurlijke zoetstof en komt van nature voor in onder andere fruit, paddenstoelen, en gefermenteerde producten. Het levert dezelfde zoete smaak als normale suiker en is vrijwel caloriearm. Het geeft ook geen rare nasmaak zoals stevia soms wel kan doen. Daarom is het heel geschikt om mee te bakken. Deze natuurlijke zoetstof is gemakkelijk en snel online te bestellen.

Stevia (E960)

Stevia rebaudiana is een plant waarvan bekend is dat de bladeren een zoete smaak hebben. Net als Sukrin, is de glycemische index van stevia 0. Dat betekent dat de zoetstof geen invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Dat maakt deze zoetstof ook heel geschikt voor diabetici. Het nadeel van stevia vind ik wel dat het een rare nasmaak kan hebben.

Dadels

Dadels zijn heel geschikt om als zoetmiddel in taartjes of cake te gebruiken.Wanneer je dadels gebruikt heb je geen suiker meer nodig. Dadels zijn gedroogd te koop in verschillende supermarkten. Dadels bevatten veel voedingswaarde in de vorm van vitaminen, mineralen en fytonutriënten. En zitten daarnaast vol vezels.

Zorg ervoor dat je suikers, vooral kunstmatige suikers, zoveel mogelijk vermijdt. Mocht je op zoek zijn naar een goede suikervervanger die geen schadelijke invloeden heeft op je gezondheid, dan raden wij je aan om bovenstaande suikervervangers te gebruiken voor het bakken en koken.

Welke suikervervanger gebruik jij het liefst?

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)