Wie op zoek is naar een nieuwe zorgverzekering, ontdekt binnen de kortste keren dat er ontzettend veel keuze is. Dat klopt, want jij kunt je tot talloze verzekeraars richten als je een zorgverzekering af wilt sluiten. Sommige mensen sluiten een verzekering af bij de eerste de beste verzekeraar die zij tegenkomen, maar dat is niet verstandig. Doe je dit wel? Dan betaal je mogelijk onnodig veel voor een zorgverzekering. Misschien ben je zelfs niet goed verzekerd. Dit voorkom je door een vergelijking te maken. Om te voorkomen dat je de verkeerde aanpak hanteert, vertellen wij je hier waar je op wilt letten als je zorgverzekeraars vergelijkt.

Dekking
Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt is verplicht om de basisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben jij verzekerd voor medisch noodzakelijke kosten. Deze verzekering dekt onder meer kosten voor de huisarts, zorg voor kinderen tot 18 jaar, behandeling in het ziekenhuis en voorgeschreven medicijnen. Omdat de overheid bepaalt wat er in het basispakket zit, is deze dekking bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde.

Als je eigenlijk nooit zorg nodig hebt, kies je waarschijnlijk voor de basisverzekering. Heb je vaak fysieke klachten en ga je hiervoor naar de fysio? Of is er eigenlijk altijd wel iets met jouw gebit aan de hand als je voor controle naar de tandarts gaat? Dan is enkel de basisverzekering niet de beste keuze. Hiermee ben je namelijk niet verzekerd voor de tandarts en fysiotherapie.

Wanneer je voor het basispakket kiest, moet je alle kosten die je voor de tandarts en fysio maakt zelf betalen. Dit is niet het geval als je een aanvullende verzekering voor de tandarts of fysiotherapie afsluit. De kosten worden dan vergoed. Bij de meeste verzekeraars bepaal je overigens zelf hoe je aanvullend verzekerd bent. Reden genoeg om te kijken wat de verschillende opties zijn voordat je de knoop doorhakt.

Eigen risico
In Nederland geldt voor zorgverzekeringen een verplicht eigen risico van 385 euro per kalenderjaar. Heb je zorgkosten uit de basisverzekering? Dan betaal je deze meestal eerst van het eigen risico. Er zijn overigens kosten die je niet zelf hoeft te betalen, zoals een bezoekje aan de huisarts. Naast het verplicht eigen risico kennen we ook nog het vrijwillig eigen risico. Deze kun je op 0 euro zetten, maar ook verhogen tot 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe hoger het bedrag, des te meer je zelf aan zorgkosten betaalt. Het voordeel is dat de premie lager uitvalt als je jouw vrijwillig eigen risico verhoogt.

Premie
Bij het vergelijken van zorgverzekeraars is het ook verstandig om naar de premie te kijken. Helaas gebeurt dit lang niet altijd. Vooral mensen die enkel de basisverzekering afsluiten nemen vaak niet de moeite om de premie te vergelijken. Omdat de dekking bij iedere verzekeraar hetzelfde is, denken zij dat ze ook overal dezelfde premie betalen. Dit is alleen niet het geval. Ben je net 18 geworden en zit je niet te wachten op een hoge premie? Sluit dan een jongeren zorgverzekering af. Je bent dan vaak net zo goed verzekerd als volwassenen, maar je betaalt een lagere premie.