Op warme dagen is het superbelangrijk om genoeg te drinken. Ten eerste helpt water je lichaam om af te koelen. Als het heet is, ga je zweten om je temperatuur omlaag te brengen. Dit vocht moet je aanvullen om te voorkomen dat je oververhit raakt.

Daarnaast houdt water de balans van belangrijke stoffen zoals zout en kalium in je lichaam goed. Deze stoffen zijn nodig voor je spieren en zenuwen. Zonder genoeg water kun je uitdrogen, wat kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en in ernstige gevallen zelfs hitte-uitputting of een hitteberoerte.

Voldoende drinken helpt ook je hart. Bij warm weer moet je hart harder werken om bloed rond te pompen en je lichaam koel te houden. Water zorgt ervoor dat je bloed goed blijft stromen, wat je hart en bloedvaten helpt.

Bovendien ondersteunt water je spijsvertering en helpt het je lichaam om afvalstoffen kwijt te raken via je nieren. Omdat je op warme dagen meer zweet, is het nog belangrijker om extra te drinken om je lichaam goed te laten werken. Kortom, genoeg drinken is essentieel voor je gezondheid en welzijn, vooral als het warm is buiten.

Echter, niet iedereen houdt ervan om constant water te drinken, en frisdranken en kant-en-klare sappen zijn vaak vol met suiker en kunstmatige ingrediënten. Wat is dan het alternatief? Zelfgemaakt fruitwater. Of ga voor een lekkere zelfgemaakte ijsthee.

De voordelen van zelfgemaakt fruitwater

Zelfgemaakt fruitwater is niet alleen verfrissend, maar ook gezond. Je vermijdt de toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen die vaak in commerciële dranken te vinden zijn. Daarnaast is het eenvoudig te maken en biedt het een eindeloze variëteit aan smaken.

Om fruitwater te maken, voeg je gewoon kruiden, groenten en/of fruit toe aan een fles of kan water. Laat dit een paar uur of een hele nacht in de koelkast staan. Zo kunnen de smaken zich goed ontwikkelen en krijg je heerlijk koud, gearomatiseerd water.

Heb jij al eens water met een smaakje geprobeerd? Wat zijn jouw favoriete combinaties? Deel je creaties en geniet van een gezonde en verfrissende zomer!

Water met frambozen

Bij het water met frambozen heb ik vier frambozen gepureerd. Hierover schenk ik bubbeltjeswater, ijsblokjes en garneer het af met wat hele frambozen en een blaadje munt.

De variant met sinaasappel is heel simpel.  Snijd een sinaasappel doormidden en knijp een halve sinaasappel uit in een glas. Schenk hier water bij samen met ijsklontjes en twee partjes sinaasappel. Serveer met een blaadje munt.

Water met aardbeien

Ik vul een kan met water en voeg hier aardbeien aan toe. Als ik deze serveer doe ik nog wat losse aardbeien in het glas samen met ijs en een blaadje munt ter garnering. Staat gelijk heel feestelijk.

Water met citroen en citroentijm

Een schijfje citroen, wat ijs en een paar takjes citroentijm, maken dit een heerlijk fris fruitwater, wist je dat het ook nog eens de spijsvertering bevordert? Eventueel kun je er ook een schijfje komkommer een takje munt aan toevoegen.

Proost op een zonnige en gezonde zomer! 

Wil je starten met een gezonde levensstijl? Bestel dan mijn  e-book: Eat Good, Feel Good.

Laatste berichten van Suzanne (alles zien)