Ben jij ook zo iemand die altijd zin heeft om te eten? Altijd wel zin in een extra broodje, een toetje of nog een koekje? Dan is dit artikel speciaal voor jou.

Je leest hier hoe het komt dat je maag een bodemloze put lijkt en we geven je tips hoe je ervoor zorgt dat je jezelf wel verzadigd voelt.

Je blijft trek houden omdat…

Er wordt wel eens gedacht dat je gewoon een grote of kleine eetlust hebt. Dat dit bij je hoort en dat dit vast staat. Dat is niet het geval. Je eetlust wordt door allerlei factoren beïnvloed die te veranderen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Je eet veel suiker en simpele koolhydraten (snoep, koek, witbrood, beschuitjes, pizza, pasta, noedels). Deze leveren veel calorieën maar verzadigen niet. Bovendien hebben ze een verslavend effect.
  • Je eet weinig vezels, eiwitten en gezonde vetten. Deze heb je nodig om jezelf verzadigd te voelen.
  • Je ervaart veel stress. Hierdoor krijg je meer trek in vet en zoetigheid en het werkt (vr)eetbuiten in de hand.
  • Je krijgt onvoldoende nachtrust. Dit maakt je hongerig en je krijgt ook weer meer zin in zoet en vet.
  • Je komt vocht tekort. Het komt vaak voor dat we denken dat we honger hebben, terwijl ons lichaam eigenlijk om vocht vraagt.

8 tips tegen constante trek

Gebruik de tips hieronder om korte metten te maken met je constante trek. En ervaar hoe fijn het is om niet telkens aan eten te denken.

1: Schrap suiker en simpele koolhydraten

Probeer suiker en simpele koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan de eerste dagen moeilijk zijn, maar als je doorzet, zal je jezelf daarna veel fijner voelen.

Met een eetpatroon met weinig suiker en simpele koolhydraten blijft je bloedsuikerspiegel namelijk stabiel. Dan ervaar je niet alleen minder trek, het zorgt ook voor een stabiel energieniveau. Dus geen energie dipjes meer na je maaltijd.

2: Eet meer vezels

Vezels zorgen voor vulling van je spijsverteringsysteem, waardoor ze je een voldaan gevoel geven. Bovendien helpen ze om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Meer vezels eten dus. Goede bronnen zijn fruit, groentes, zoete aardappelen, peulvruchten en volkoren (pseudo)granen. Ook noten, pitten en zaden zijn goede bronnen.

Meer weten over waarom vezels belangrijk zijn voor je gezondheid? Lees hier verder.

3: Eet meer eiwitten

Ook eiwitten verzadigen goed. Ze worden niet zo snel verteerd en zorgen ervoor dat je minder hongerhormonen en juist meer verzadigingshormonen aanmaakt.

Benieuwd hoe je met een plantaardig dieet toch voldoende eiwitten binnenkrijgt? Lees dit artikel.

4: Eet meer gezonde vetten

Vetten worden vaak gezien als dikmakers. Dat zijn ze niet. Niet de gezonde vetten ten minste. Die helpen je juist om minder te eten doordat ze goed verzadigen en doordat ze helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Gezonde vetten vind je bijvoorbeeld in olijfolie, kokosolie, avocado, noten, pitten en zaden.

5: Drink twee liter per dag

Drink dagelijks twee liter water. Heb je hier moeite mee? Maak er dan een routine van door vaste drinkmomenten aan te houden. Bijvoorbeeld direct als je wakker wordt, voor het tandenpoetsen, als je in de auto zit, noem maar op.

Ook als je trek hebt, is het verstandig om eerst een glas water te nemen en dan even af te wachten of je trek verdwijnt.

6: Maak je nachtrust een prioriteit

Uit onderzoek blijkt dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je overdag minder trek hebt. Ook is het makkelijker om gezonde keuzes te maken als je goed uitgerust bent. Dit komt door de invloed van je nachtrust op je hormonen.

Op tijd naar bed dus, en neem je smartphone liever niet mee.

7: Minder stress, meer ontspanning

Stress werkt lekkere trek en eetbuien in de hand. Als je jezelf ontspannen voelt, is het veel makkelijker om niet zoveel aan eten te denken en minder te snoepen.

Probeer stress daarom te beperken en zorg voor voldoende ontspan momenten. Een drukke agenda is geen excuus, want juist dan heb je ontspanning extra hard nodig. Een paar minuten ontspanningsoefeningen doen, maakt al een groot verschil.

8: Gaat het echt om eten?

Als laatste een tip om over na te denken: heb je wel echt honger? Honger is namelijk lang niet de enige reden waarom we eten. Het kan ook uit verveling zijn of omdat we afleiding zoeken van een vervelende taak. Ook emotie-eten kan een factor zijn. Ga daarom bij jezelf na waar je zin om te eten vandaan komt.

Om te onthouden

Je eetlust wordt bepaald door allerlei factoren en daardoor heb je er zelf ook invloed op. Voldoende water, vezels, vetten en eiwitten helpen om je eetlust onder controle te houden. Ook voldoende slaap en ontspanning zijn belangrijk. Suiker en simpele koolhydraten kan je juist beter laten staan.

Bronnen: Sze-Yen Tan, Robin M Tucker, Nutrients, 2019. Katrien Lowette, Lina Roosen, Jan Tack, Pieter Vanden Berghe, Front Nutr, 2015. Britt Burton-Freeman, Dhanesh Liyanage, Sajida Rahman, Indika Edirisinghea, Nutr Healthy Aging, 2017. Taheri S, Lin L, Austin D, Young T, Mignot E, PLoS Med, 2004. Rachel R Markwald, Edward L Melanson, Mark R Smith, Janine Higgins, Leigh Perreault, Robert H Eckel, Kenneth P Wright Jr, Proc Natl Acad Sci USA, 2013.