Een goede voorbereiding voor een reis is het halve werk. Het is zomer 2015. Ik zit in een kleine wachtruimte en mensen zitten in rijen op stoelen naast elkaar. Ze hebben allemaal een nummertje in hun hand. Ik zit al ruim een uur te wachten in het kantoor van de ambassade in Den Haag. De jongen naast mij zit er al zeker twee uur. We raken aan de praat en hij vertelt over zijn wereldreis die hij gaat maken. Hij vraagt waar ik heen ga. Ik vertel dat ik een reis van Bangkok via Cambodja naar Vietnam ga maken. De reden dat ik hier dus zit is om een Visum voor Vietnam aan te vragen. Je bent namelijk als Nederlander verplicht om over een visum te beschikken om Vietnam te betreden.

Ik ben zo zenuwachtig en onzeker tegelijkertijd. Wil ik echt deze reis in mijn eentje maken? Ik controleer of het visumformulier samen met de pasfoto nog in mijn tas zit. De jongen is aan de beurt en niet veel later ben ik aan de beurt. Na wat vragen die in het engels gesteld worden, zit het visum geplakt in mijn paspoort. De zenuwen verdwijnen en maken plaats voor blijdschap. Ja, ik ga dit doen, over twee maanden vertrek ik naar Vietnam!

Online visum aanvragen

Maar wist je dat het sinds 2018 heel gemakkelijk is om online een visum Vietnam aan te vragen. Dit is niet alleen veel gemakkelijker, maar ook veel voordeliger. De kosten voor het online aanvragen van een visum naar Vietnam zijn €39,95 per visum. De kosten voor het aanvragen via de ambassade zijn €77,- .
Je hoeft niet speciaal af te reizen naar de ambassade in Den Haag, waar je ook nog best lang moet wachten. Het scheelt je dus behoorlijk wat tijd en geld.
Via e-visums.nl vraag je dit visum aan. Zorg wel dat je de juiste gegevens bij de hand hebt.
Benodigdheden voor een het aanvragen van een visum naar Vietnam zijn:

  • Geldig paspoort, dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig moet zijn.
  • 1 recente pasfoto

Vraag het E-visum niet te laat aan, want het duurt ongeveer drie dagen voor je het ontvangen hebt. Het E-visum is 30 dagen geldig en hiermee mag je Vietnam één keer in reizen (single entry).

Op de website vul je stapsgewijs je gegevens in. Hierna kun je de betaling via Ideal of Mister Cash voldoen. Dit visum ontvang je in je mailbox en kun je vervolgens zelf thuis uitprinten en toevoegen bij je paspoort. Mocht je twijfelen of dit wel betrouwbaar is. Deze twijfel is nergens voor nodig, want dit e-visum is namelijk geïntroduceerd door de ambassade.

Als dit in 2015 al had gekund, had ik dat zeker gedaan. Ook al was ik goed voorbereid, het regelen bij de ambassade gaf mij ook wel een beetje stress. De reis was uiteindelijk fantastisch en ik ben verliefd geworden op Hoi An. Het is of de tijd daar heeft stil gestaan. De prachtige huisjes, de bekende brug, het heerlijke eten en bovenal dat er geen auto’s in de straten mogen rijden. Naast het aanvragen van een visum is het handig om langs te gaan bij een vaccinatiecentrum. Zij zijn gespecialiseerd in tropische ziektes en kunnen jou adviseren welke vaccinaties je nodig hebt. Daarnaast heb ik mij ook ingelezen of het gevaarlijk is om alleen in Vietnam te reizen. Natuurlijk zijn er altijd risico’s, maar deze heb je in Nederland ook.

Wat je zeker niet mag vergeten op reis:

  • Contant geld
  • Creditcard
  • Vaccinatiepaspoort
  • Geldig paspoort met visum
  • Pasfoto’s
  • Kopie paspoort

En natuurlijk het gebruikelijke wat je normaal ook meeneemt. Alleen niet te veel, anders wordt je backpack wel heel zwaar. Noem mij een controlfreak, maar zoals ik al zei:”Een goede voorbereiding is het halve werk”.

voorbereiding - www.puursuzanne.nl

social
Laatste berichten van Yvonne (alles zien)