Woensdag hebben jullie hier kunnen lezen dat ik erg enthousiast ben over het boek: Eet als een expert. Naast dat er heel veel nuttige informatie in staat staan er ook heerlijke en makkelijk recepten in. De kikkererwtenburgers is het eerste recept wat ik uit het boek heb gemaakt. De burgers op basis van kikkererwten zijn super lekker. Naast de kikkererwten zitten deze burgers nog vol met andere groenten. Ik weet zeker dat ik deze nog veel vaker zal maken. Ook Dennis was erg enthousiast over de smaak! Ik eet zelf heel weinig vlees en deze burgers zijn een ideale vleesvervanger. Ik maak in dit recept gebruik van kikkererwten uit blik maar je kunt natuurlijk ook zelf kikkererwten weken in water.
Ik at deze burgers op een volkoren broodje met wat ijsbergsla en een klodder ketchup. Maar deze burgers smaken ook goed met zoete aardappel frietjes en een salade. Zijn 4 burgers teveel voor je? Geen probleem, je kunt deze ook prima invriezen. En een volgende keer opbakken in een koekenpan. Je kunt dus ook alvast een voorraadje maken.
Wat heb je nodig voor 4 grote burgers of 6 kleine burgers?
een keukenmachine
- kikkererwten uit blik, uitlekgewicht 265 gram
- 50 gram havermout
- 2 eieren
- 60 gram verse spinazie
- een halve groen paprika, in reepjes
- een ui, in ringen
- een teen knoflook
- een eetlepel kruiden (ik gebruikte de Vadouvan mix van Jonnie Boer, in het boek wordt Ras el hanout gebruikt)
- olie om in te bakken
Hoe maak je de burgers?
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
- Doe de kikkererwten samen met de ui en de knoflook in de keukenmachine en maal deze heel even. Zorg dat het niet te fijn is.
- Voeg nu de spinazie en de paprika toe. En zet de keukenmachine weer heel even aan.
- Nu is het tijd om eieren, de havermout en de kruiden toe te voegen. Zet de keukenmachine nog heel even om alles goed te mengen. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan nog wat havermout toe.
- Verdeel het deeg nu in 4 of 6 ballen. Druk dit goed aan en duw dit daarna plat op een bord tot mooie burgers.
- Verhit olie in een pan en leg de burgers voorzichtig in de pan. Bak de burgers aan beide kanten in 8 – 10 minuten goudbruin. Keer de burgers niet te snel om anders vallen deze uit elkaar.
Mmmm smullen!
Volg je mij al via Facebook of Instagram? Ik zou het leuk vinden om jou daar ook te zien.
- Vegan aardappelgratin - 10/12/2023
- Vegan cake met chocolade - 10/12/2023
- Granola met cranberry’s - 07/12/2023
Hmmm klinkt goed. Even opslaan :)
Liefs xx
Thanks :-)
Jaaa vegaburgers! Zo lekker! Ik wil vanavond misschien ook burgers maken, wie weet wel deze! ^^
Ja doen! Zo lekker en makkelijk :-)
Kan het ook zonder keukenmachine? Ik heb alleen een blender.
Ik heb het gisteren bij mijn zus ook gemaakt met een blender maar heb alleen de kikkererwten erin gedaan. Daarna alles heel fijn gesneden en in een grote mengkom geroerd. De burgers waren goed gelukt :-)
Ik heb alles met de staafmixer bewerkt. Of het daar aan lag weet ik niet, maar het moest dan wel een nachtje in de koelkast. Daarna stevig genoeg, en heerlijk waren ze!!
Kun je ook diepvries spinazie gebruiken?
Hoi Lara, Nee dat gaat helaas niet werken. Groetjes, Suzanne
Leuk recept, maar ik vond ze toch iets te flauw. Beetje zout of een plak pittige kaas maken het voor mij af.
Jammer dat je ze te flauw vindt. Smaken verschillen inderdaad. Ik kies er zelf bewust voor om zoveel mogelijk zonder zout te koken, dus vandaar dat je ook veel recepten zonder zout vindt. Maar voeg gerust naar smaak toe!
Kun je deze ook in de oven klaarmaken?
Weet ik niet, dit heb ik zelf nog niet getest.
Ik heb ze vandaag gemaakt en in de air-fryer gedaan, ging goed
Aaah super om te lezen :-)
hoi ik moet iets doen voor school ( piva) en weet niet of je paprika moet gebruiken in het recept want ik lust het niet dus mijn vraag is moet de paprika er echt bij
Nee, hoor je kunt ook een andere groenten toevoegen. Bijvoorbeeld een wortel.